A Szemforrás és a Mária-forrás

Mária- forrás:  A templomtól lépcsősor vezet le a forráshoz. A Mária-forrást korábban faköpennyel borították, a mai kőépítményt 1931-ben építették. A közelben, a gyalogösvény túloldalán fakadó forrás vizét különösen szembetegségek gyógyításában vélik hatásosnak, ezért annak Szemvíz- forrás a neve.

Mária segítségét sokszor kérték szembajokra is, nemcsak lelki problémákra.

Hiteles feljegyzés van arról, hogy egy előkelő asszony a Szent Szűz képének tisztelete és forrásvize által kigyógyult a megvakulásból.

1880-ban pedig egy özvegyasszony vak lánya lett látó.

Tragor így ír erről:

„ A kápolna lábánál malomkő alatt üde forrás kristályos vize bugyog, melynek gyógyító erőt tulajdonítanak. Különösen szembetegség ellen használják. Néhány lépésnyire ettől, faköpönyeggel körülvett forrás vize csörgedez.                                                                                        Ez a város legjobb ivóvize.                                                                                                                                     A néphit ama tulajdonsággal ruházta föl, hogy aki iszik belőle, annak a szíve visszavágyik Vácra.”

1 gondolat erről: „A Szemforrás és a Mária-forrás

  1. Regi vaci csaladbol szarmazok, Huber, Freysinger vonalon… 1928 -1947ig rendszeresen, …es azota is amikor csak lehetseges volt Amerikabol es Sveic bol
    “Haza latogatni” …megalltam a Het Kapolnanal, vegig jartam a kis kapolnakat es a MARIA FORRASBOL borogattan NAGYON szep emlekeim vannak Vacrol, es hala az Internetnek… meg a Vaci wasn’t miseket is hallgathatom.
    Isten aldasat kuldve,
    szeretetteljes Udvozlettel,

    Johanna Keresztes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük