A Szemforrás és a Mária-forrás

Mária- forrás:  A templomtól lépcsősor vezet le a forráshoz. A Mária-forrást korábban faköpennyel borították, a mai kőépítményt 1931-ben építették. A közelben, a gyalogösvény túloldalán fakadó forrás vizét különösen szembetegségek gyógyításában vélik hatásosnak, ezért annak Szemvíz- forrás a neve.

Mária segítségét sokszor kérték szembajokra is, nemcsak lelki problémákra.

Hiteles feljegyzés van arról, hogy egy előkelő asszony a Szent Szűz képének tisztelete és forrásvize által kigyógyult a megvakulásból.

1880-ban pedig egy özvegyasszony vak lánya lett látó.

Tragor így ír erről:

„ A kápolna lábánál malomkő alatt üde forrás kristályos vize bugyog, melynek gyógyító erőt tulajdonítanak. Különösen szembetegség ellen használják. Néhány lépésnyire ettől, faköpönyeggel körülvett forrás vize csörgedez.                                                                                        Ez a város legjobb ivóvize.                                                                                                                                     A néphit ama tulajdonsággal ruházta föl, hogy aki iszik belőle, annak a szíve visszavágyik Vácra.”

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>